ZS1

Oferta na rok szkolny 2019/2020 - kliknij TUTAJ. Zapraszamy do "Czerwoniaka" !

Projekt "Koryciny"

Witajcie w roku szkolnym 2016-2017.

                Wracamy w tym roku z nieco innym składem, ale tym samym WAŻNYM założeniem -

pielęgnowaniem naszego zdrowia, poprzez korzystanie z najzdrowszych produktów.

W tamtym roku szukaliśmy dosłownie na wyciągnięcie ręki - powiat zambrowski.

Tym razem szukamy interesujących miejsc  i  ludzi z pasją na całym Podlasiu.

Trafiliśmy do KORYCIN - WSPANIAŁEGO OGRODU BOTANICZNEGO - najmłodszego ogrodu w Polsce.

 To niesamowite miejsce posiada ok. 1200 gatunków ziół i z każdym rokiem ich przybywa, ponieważ Ogrody Botaniczne na całym świecie wymieniają się nasionami.

Na terenie "Zakątka Ziołowego" znajduje się:

- alpinarium

- plantacje ziół

- las

- stawy

- wrzosowisko

- ule z pszczołami

- sklep zielarski ( zbiory ziół wykorzystują Dary Natury i te produkty oraz wiele innych można nabyć w sklepie)

 - karczma

- domek edukacyjny, gdzie wycieczki szkolne wykorzystują zioła świeże i suszone do sporządzania olejków, potraw, oglądania ich pod mikroskopem

- zabytkowy kościół

- i wiele nawet 200 letnich domów odrestaurowanych i oddanych do dyspozycji gości

http://ziolowyzakatek.pl/edukacja/

Miejsce to ma ciekawą historię i jeszcze ciekawszego właściciela - Mirosława Angielczyka . Prawdziwego pasjonata - człowieka który oddaje całe serce i swoje życie dla tego co robi.

Całą mądrość i pasje przekazała mu babcia ( nazywana przez miejscowych ludzi szeptuchą - osobą która zajmowała się ziołolecznictwem), resztę uzupełnił na wydziale ogrodnictwa na SGGW.

Pierwszym zamysłem było ziołolecznictwo i sieć sklepów z ziołami. Następnie stworzenie miejsca do szkolenia dla młodych zielarzy i wykorzystania ziół w lecznictwie.

Zainteresowanie było tak ogromne i zwiedzających tak dużo, że z roku na rok nabierało to rozgłosu. Właściciel rozbudowywał i nadal rozbudowuje wszystko dla potrzeb odwiedzających.

W lato liczba gości dochodzi nawet do 1000 osób  dziennie.

Skierowaliśmy swoją podróż w te miejsce, ponieważ zioła odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Dodajemy  je do potraw, parzymy napary, wykorzystujemy w kosmetologii.

Bardzo ciekawy pokaz na temat wykorzystania ziół zamieszczono na stronie:

http://www.powiat.swidnica.pl/images/powiat_swidnicki/zdrowie/materialy_konferencyjne/mk-016.pdf

Ciekawe przepisy:

https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/dania-z-ziołami
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pomysly-na-potrawy-z-dzikimi-ziolami-przepisy_36516.html

POLECAMY :)






 

 

Projekt "Dynia"

JESIEŃ  - WIĘC NIE MOŻE POMINĄĆ TEMATU O KRÓLOWEJ WARZYW TEJ PORY ROKU

- DYNI

Wszyscy wiemy że jest bardzo zdrowa:

- Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju (Chiny)¹ odkryli, że substancja, która znajduje się w wyciągu z miąższu dyni figolistnej -  D-chiro-inozytol - może zastąpić insulinę

- jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądkaraka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
- Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie - zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu

- Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu

- Współczesna fitoterapia poleca pestki dyni na pasożyty. Pestki dyni właściwości przeciw pasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami

- W medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą. Według medycyny ludowej, nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty

- Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu.
Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

Ciekawe informacje znajdziecie na:

http://dziecisawazne.pl/wszystko-co-musimy-wiedziec-o-dyni/

W sporządzaniu potraw przyda się fantazja kucharza, który wykorzysta ją i do słodkości i do sytych słonych dań. Może ją też umieścić w spiżarni na zimę jako marynaty.

Ciekawe przepisy:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html

ZBLIŻA SIĘ NOC DUCHÓW W CZERWONIAKU, NA PEWNO WYKORZYSTAMY DYNIE DO POTRAW, DEKORACJI I LAPIONÓW.

Zobaczcie jak to zrobić:

Projekt "Królik"

HEJ  !!!  WITAJCIE  :)

            Jak we wszystkich naszych podróżach i tym razem najważniejsze jest zdrowe odżywianie.Udałyśmy  się tym razem do zambrowskiego pasjonata i hodowcy królików, Pana Tadeusz Danowskiego.

Bardzo ciekawie wprowadził nas do tajników hodowli tych miłych i delikatnych stworzeń, których mięso jest polem do popisu dla każdego kucharza -  właśnie na nadchodzące Święta WIELANOCNE.

Zwierze te karmi się zbożem, pietruszką, selerem, marchwią, świeżym pachnącym siankiem. W lato przysmakiem jest sałata,  mlecz, koniczyna, nie może być jednak podawana z rosą , bądź po deszczu bo można zatruć całe stado.

Bardzo ważne informacje na temat chorób królików, które szczegółowo omówił Pan Danowski, znajdziemy TUTAJ

Poznałyśmy przeróżne rasy np. olbrzym belgijski, który może osiągnąć nawet do 10 kg .

 

Dowiedziałyśmy się również, że króliki hodowlane możemy nabyć lub sprzedać:

- piątek - Targowica zambrowska

- sobota -  Targowica w Wysokiem Mazowieckiem

- niedziela - Targowica w Łomży

- 25 - 26 czerwiec 2016 roku możemy zobaczyć wszystkie rasy hodowlane królików na Targach w Szepietowie

 

Mięso z królika ma ogromne właściwości prozdrowotne............... jest niestety niedocenione przez Polaków.

 Dziewięćdziesiąt procent mięsa z królika jest eksportowana do naszych unijnych sąsiadów.

Polacy średnio zjadają około 0,4-0,5 kg mięsa króliczego na osobę, podczas gdy spożycie wśród Włochów wynosi około 6 kg, Francuzów 5,5 kg, podobnie wygląda to wśród Hiszpanów i Węgrów.  ( Gdzie kupić mięso z krolika)

 

DZIAŁANIE PROZDROWOTNE MIĘSA Z KRÓLIKA:

- zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego (między innymi miażdżycę, zawał mięśnia  sercowego, nadciśnienie, arytmię serca) oraz choroby autoimmunologiczne. Zmniejsza także podatność na tworzenie się skrzepów , poprzez dużą zawartość kwasu linolenowego i małą zawartość cholesterolu

- Oceniając zawartość cholesterolu należy dostrzec, że jego obecność w tym mięsie jest naprawdę niewielka. Schab z wieprzowiny ok. 69mg/100g tego składnika, pierś z kurczaka bez skóry 58, a mięso królicze 35-38 mg/100g cholesterolu.

- białko mięsa króliczego jest przyswajane przez organizm człowieka w 90 procentach, ale dla porównania białko z mięsa wołowego przyswajamy jedynie w 62 procentach.

- polecane jest dla niemowląt i  małych dzieci, mięso nisko alergenne

- korzystnie wpływa na układ nerwowy, minerały i wit. z grupy B

Więcej na ten temat, można przeczytać w artykule "Jakie właściwości ma mięso z królika".

 

KORZYSTAJĄC Z OKAZJI, CHCIAŁYBYŚMY ZŁOŻYĆ NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA WIELKANOCNE,

WSZYSTKIM, KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ.

ZDROWIA, SZCZĘŚCIA, MOKREGO DYNGUSA

ORAZ RADOŚCI ZE ZDROWEGO ODŻYWIANIA laughing

 

Nowalijki - jeść czy nie?

WITAJCIE ;)

To ostatni już projekt w tym roku szkolnym.

NOWALIJKI - JEŚĆ CZY NIE ???? 

  Na wiosnę wzbudzają w nas ogromny entuzjazm po długiej zimie. Są to młode pomidory, ogórki, rzodkiewki, sałaty, świeże zioła, koperek, pietruszka, boćwinka, świeża marchewka .....

Eksplozja witamin: A, K,C,  składników mineralnych: potasu , magnezu, likopenu, kwasu foliowego

SAMO ZDROWIE !!!   A może niekoniecznie  ?

Azotany w nowalijkach

Do nawożenia nowalijek używa się niestety dużo nawozów sztucznych ze związkami azotu. Rośliny przyswajają je nieselektywnie - to znaczy, że pobierają ich tyle, ile im dostarczymy, a nie tyle, ile im potrzeba. A dostarczamy ich zwykle zbyt dużo - kontrole przeprowadzane przez Inspekcję Handlową Artykułów Rolno-Spożywczych dosyć często wykazują przekroczenie dozwolonych norm. Dużo azotanów gromadzi się zwłaszcza w korzeniach i zewnętrznych liściach warzyw. A zatem najwięcej może ich być w rzodkiewkach, marchewce czy sałacie. Nadmiar związków azotu może być u człowieka przyczyną zatrucia, a na dłuższą metę również wywołać raka żołądka. Azotany upraszczają się w organizmie do azotynów, które przekształcają się później w rakotwórcze nitrozoaminy. Niestety, tak naprawdę nie jesteśmy w stanie rozpoznać, czy nowalijki, które zamierzamy kupić, są przenawożone, czy nie, bo nie świadczy o tym ani wielkość, ani kolor warzywa. Pozostaje więc jedynie zaopatrywać się u znajomych i zaufanych rolników.

poradnikzdrowie.pl


Dlatego też odwiedziliśmy lokalnego hodowcę, który jest z nami 24 miesiące i zawsze ma produkty wysokiej jakości. 3/4 sprzedawanych warzyw pochodzi z własnych plantacji, które znajdują się w Chmielach Pogorzelach.

Znajdziemy ich na naszej zambrowskiej targowicy ( ul. Wyszyńskiego) o każdej porze roku.

Teraz na wiosnę prócz własnych artykułów, posiadają produkty z targów w Broniszach. Jest to największa w Polsce giełda owoców i warzyw, gdzie zjeżdżają sie rolnicy z całego kraju.

www.bronisze.pl

Serdecznie zapraszamy po witaminki do naszych lokalnych wytwórców, nie zapominając o tym że owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszego wyżywienia, chroniąc nas przed chorobami, podnosząc naszą naturalną odporność.

Jesień w sadzie i ogrodzie - trzecia podróż

Cześć , to znowu my ! laughing

Dziś wybrałyśmy się na Targi Ogrodnicze „Jesień w sadzie i ogrodzie”, III Targi Leśne „Las i My” w Szepietowie.

Zachęcamy do odwiedzenia strony poświęconej Targom

Chodząc po targach natknęłyśmy się na stoiska z żywnością tradycyjną i EKO.

Nawiązując do naszej poprzedniej podróży , postanowiłyśmy poszukać stoisk z miodami.

Oto jedno z nich :

Miody pochodziły z Szostakowa , Dąbrowy Białostockiej i Sokółki. Rodzaje, jakie spotkałyśmy to : lipowy, wielokwiatowy, gryczany, rzepakowy,  ze spadzi iglastej z jodły, a nawet miody pitne, służące jako nalewki.

Natknęłyśmy się również na tradycyjne wyroby alkoholowe. Były to nalewki, wytwarzane z bardzo zdrowych owoców i ziół.

 

Zostałyśmy zaproszone przez sympatycznego, starszego Pana pochodzącego z Ostrołęki do rozmowy i bliższego zapoznania się z produkcją  nalewek, które  zostały wykonane w sposób tradycyjny (pogranicze Podlasia i Kurpi) .

Kolejnym przystankiem było pieczywo pochodzące z piekarni „Pani Danielewska’’ z Łomży.

Wyroby produkowane są z przedwojennych receptur. Nie kupisz ich w żadnej piekarni, wykonywane są jedynie na zamówienie dla konkretnych konsumentów.

Zatrzymałyśmy się również przy potrawach tatarskich

Jak widzicie wyglądały bardzo smacznie i zachęcały do spróbowania . Pochodziły one z Białegostoku i okolic . Wzrok przyciągały charakterystyczne dla potraw tatarskich nazwy, np. : czebureki czy soczewiaki.

Napotkałyśmy też Panów z Bukowiny Tatrzańskiej, którzy okazali nam góralską gościnność i uprzejmość J, częstując ciepłym oscypkiem z żurawiną.

Naszą uwagę przykuły również gigantyczne pigwy pochodząca z województwa łódzkiego

Znalazłyśmy naturalne zioła i przyprawy bez dodatku soli i konserwantów, które są korzystniejsze dla zdrowia niż te dostępne na sklepowych półkach .


Na targach oprócz wymienionych przez nas stoisk można było zobaczyć wiele innych :

Mięsne, cukiernicze, serowarskie i ogrodnicze .

Sery Korycińskie


Wracając z wyprawy spotkałyśmy regionalne tancerki ubrane w tradycyjne stroje ludowe. Dziewczyny z chęcią dały się namówić na wspólne zdjęcie. 

Atrakcją byli również grający Indianie.

 

Zachęcamy wszystkich do odwiedzania Targów. Dały mam wiele radości, poznałyśmy ciekawych ludzi i zobaczyłyśmy, że wbrew pozorom wokół nas można znaleźć zdrową żywność. Trzeba się tylko nią trochę zainteresować.

 

Dlaczego warto sięgać po żywność EKO ?

- zasobniejsza w związki pomagające zwalczać wolne rodniki chorób cywilizacyjnych

- zawierają antyoksydanty, czyli wszystkie niezbędne witaminy występujące w warzywach i owocach

- brak konserwantów, sztucznych barwników, nawozów, utleniaczy, utwardzaczy i innych substancji chemicznych

- obecność mikroflory i mikrofauny glebowej rozkładającej się, sprowadzając do ziemi wszystkie niezbędne makro i mikroelementy zapewniając optymalny i zrównoważony wzrost roślin