Projekt "Królik"

Oferta dla gimnazjalistów na rok szkolny 2018/2019 - kliknij TUTAJ. Zapraszamy do "Czerwoniaka" !

HEJ  !!!  WITAJCIE  :)

            Jak we wszystkich naszych podróżach i tym razem najważniejsze jest zdrowe odżywianie.Udałyśmy  się tym razem do zambrowskiego pasjonata i hodowcy królików, Pana Tadeusz Danowskiego.

Bardzo ciekawie wprowadził nas do tajników hodowli tych miłych i delikatnych stworzeń, których mięso jest polem do popisu dla każdego kucharza -  właśnie na nadchodzące Święta WIELANOCNE.

Zwierze te karmi się zbożem, pietruszką, selerem, marchwią, świeżym pachnącym siankiem. W lato przysmakiem jest sałata,  mlecz, koniczyna, nie może być jednak podawana z rosą , bądź po deszczu bo można zatruć całe stado.

Bardzo ważne informacje na temat chorób królików, które szczegółowo omówił Pan Danowski, znajdziemy TUTAJ

Poznałyśmy przeróżne rasy np. olbrzym belgijski, który może osiągnąć nawet do 10 kg .

 

Dowiedziałyśmy się również, że króliki hodowlane możemy nabyć lub sprzedać:

- piątek - Targowica zambrowska

- sobota -  Targowica w Wysokiem Mazowieckiem

- niedziela - Targowica w Łomży

- 25 - 26 czerwiec 2016 roku możemy zobaczyć wszystkie rasy hodowlane królików na Targach w Szepietowie

 

Mięso z królika ma ogromne właściwości prozdrowotne............... jest niestety niedocenione przez Polaków.

 Dziewięćdziesiąt procent mięsa z królika jest eksportowana do naszych unijnych sąsiadów.

Polacy średnio zjadają około 0,4-0,5 kg mięsa króliczego na osobę, podczas gdy spożycie wśród Włochów wynosi około 6 kg, Francuzów 5,5 kg, podobnie wygląda to wśród Hiszpanów i Węgrów.  ( Gdzie kupić mięso z krolika)

 

DZIAŁANIE PROZDROWOTNE MIĘSA Z KRÓLIKA:

- zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego (między innymi miażdżycę, zawał mięśnia  sercowego, nadciśnienie, arytmię serca) oraz choroby autoimmunologiczne. Zmniejsza także podatność na tworzenie się skrzepów , poprzez dużą zawartość kwasu linolenowego i małą zawartość cholesterolu

- Oceniając zawartość cholesterolu należy dostrzec, że jego obecność w tym mięsie jest naprawdę niewielka. Schab z wieprzowiny ok. 69mg/100g tego składnika, pierś z kurczaka bez skóry 58, a mięso królicze 35-38 mg/100g cholesterolu.

- białko mięsa króliczego jest przyswajane przez organizm człowieka w 90 procentach, ale dla porównania białko z mięsa wołowego przyswajamy jedynie w 62 procentach.

- polecane jest dla niemowląt i  małych dzieci, mięso nisko alergenne

- korzystnie wpływa na układ nerwowy, minerały i wit. z grupy B

Więcej na ten temat, można przeczytać w artykule "Jakie właściwości ma mięso z królika".

 

KORZYSTAJĄC Z OKAZJI, CHCIAŁYBYŚMY ZŁOŻYĆ NAJSERDECZNIEJSZE ŻYCZENIA WIELKANOCNE,

WSZYSTKIM, KTÓRZY DO NAS ZAGLĄDAJĄ.

ZDROWIA, SZCZĘŚCIA, MOKREGO DYNGUSA

ORAZ RADOŚCI ZE ZDROWEGO ODŻYWIANIA laughing