Projekt "Dynia"

Oferta dla gimnazjalistów na rok szkolny 2018/2019 - kliknij TUTAJ. Zapraszamy do "Czerwoniaka" !

JESIEŃ  - WIĘC NIE MOŻE POMINĄĆ TEMATU O KRÓLOWEJ WARZYW TEJ PORY ROKU

- DYNI

Wszyscy wiemy że jest bardzo zdrowa:

- Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju (Chiny)¹ odkryli, że substancja, która znajduje się w wyciągu z miąższu dyni figolistnej -  D-chiro-inozytol - może zastąpić insulinę

- jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądkaraka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
- Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie - zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu

- Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu

- Współczesna fitoterapia poleca pestki dyni na pasożyty. Pestki dyni właściwości przeciw pasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami

- W medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą. Według medycyny ludowej, nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty

- Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu.
Źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

Ciekawe informacje znajdziecie na:

http://dziecisawazne.pl/wszystko-co-musimy-wiedziec-o-dyni/

W sporządzaniu potraw przyda się fantazja kucharza, który wykorzysta ją i do słodkości i do sytych słonych dań. Może ją też umieścić w spiżarni na zimę jako marynaty.

Ciekawe przepisy:

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/przepisy.html

ZBLIŻA SIĘ NOC DUCHÓW W CZERWONIAKU, NA PEWNO WYKORZYSTAMY DYNIE DO POTRAW, DEKORACJI I LAPIONÓW.

Zobaczcie jak to zrobić: