Kurs carvingu w Zespole Szkół nr 1

Oferta na rok szkolny 2019/2020 - kliknij TUTAJ. Zapraszamy do "Czerwoniaka" !

Opublikowano: niedziela, 19 maj 2019 Administrator

 Kurs carvingu w Zespole Szkół nr 1.

 Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również ozdoba.

Jak to możliwe? Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, pozwala na przekształcanie tych darów natury w prawdziwie okazałe arcydzieła. Sama sztuka wywodzi się z krajów azjatyckich i istnieje już od ponad 1000 lat. Stworzono ją na potrzeby ozdabiania strojnych i uroczystych przyjęć, a także dań na dworze królewskim w Tajlandii czy cesarskim w Chinach i Japonii. Przepiękne motywy roślinne i zwierzęce, wyczarowywane według tradycji za pomocą nożyków, a następnie barwione naturalnymi barwnikami w celu nadania im intensywniejszego koloru, miały wzmagać apetyt gości na dania, które pojawiały się na monarszym stole.

Do niedawna tajniki tej sztuki były znane tylko mistrzom kuchni azjatyckiej, ale obecnie wielu mistrzów w tej dziedzinie kształci zainteresowanych tą umiejętnością na całym świecie i tym samym propaguje ten nietypowy element sztuki kulinarnej.

W ramach projektu „Wykwalifikowany absolwent gwarancją  zawodowego sukcesu” 15 uczniów klas gastronomicznych popularnego „Czerwoniaka” wzięło udział w nieodpłatnym kursie z zakresu carvingu i dekoracji potraw. Mistrzowie tej sztuki nie tylko przekazali im swoją wiedzę i podzielili się doświadczeniem, ale również wręczyli każdemu uczniowi prezent – komplet noży przeznaczonych do carvingu.

Warto podkreślić, że coraz częściej restauracje i hotele zatrudniają mistrzów carvingu, aby ci mogli olśniewać gości przepięknie rzeźbionymi owocami. W Polsce również cieszy się on coraz większym uznaniem, a wiele firm, na przykład wydających różnego rodzaju przyjęcia, zamawia tego typu rzeźbione kompozycje.