Zdrowie na wyciągnięcie ręki - pierwsza podróż

Oferta dla gimnazjalistów na rok szkolny 2018/2019 - kliknij TUTAJ. Zapraszamy do "Czerwoniaka" !

Hej! Witajcie!

Z tej strony dwie Karolcie, Żaneta, Monia i opiekunka Kasia z II TUGu. Ruszmy z projektem „ZDROWIE NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI”.

Pokażemy wam jak blisko nas są świeże, zdrowe i ciekawe produkty, którymi powinniśmy urozmaicić nasz codzienny jadłospis.

Pierwsza podróż to :

 

Jesteśmy w małej miejscowości blisko Zambrowa, a mamy wrażenie że to Mazury lub park narodowy. Wielka szkoda, że to strzeżone i prywatne miejsce, gdzie nie każdy może wejść. Nad głowami i na łąkach chronione gatunki ptaków (rybołowy, czaple siwe i białe, bieliki, bociany czarne i białe, bataliony). Występują też wydry, bobry, traszki.

Jest z nami opiekun stawów, które zajmują powierzchnię 150 hektarów. Pan Wojciech przeciera tam szlaki już 32 lata. Opowiedział mam ciekawą historię tego wspaniałego miejsca oraz udzielił najważniejszych informacji, istotnych dla nas - żywieniowców.

Hrabiostwo Dzieduszyccy dziedziczyli Poryte-Jabłoń do 1939 roku. W okresie miedzywojennym w Porytem Jabłoni sprawnie działała gorzelnia. Prężnie funkcjonowało rolnictwo: hodowla pszczół, owiec, sadownictwo, a także stawy rybne zajmujące pokaźną część majątku.

Ostatni dziedzic dóbr wsi Poryte-Jabłoń ponazywał stawy rybne imionami swojej rodziny i zwierząt. I tak największy staw nazywa się do dzisiaj Aleksander, drugi co do wielkości – Grażyna (żona) i dalej odpowiednio: Kowale, Fortuna, Orlik, Kajtek, Bezimienny, Moryś. Hrabia Aleksander Dzieduszycki dokonał tylko jednego odłowu, gdyż wybuchła II wojna światowa

Stawy przetrwały do dziś - a nas interesują RYBY – pełniące ważną funkcję w organizmie:

 

 

  1. Kwasy tłuszczowe omega-3, które pełnią bardzo ważną rolę w leczeniu miażdżycy i chorób serca oraz przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi.
  2. Działają antydepresyjnie!
  3. Zawierają łatwo przyswajalne białko.
  4. Produkt lekkostrawny, dietetyczny.
  5. Wygładzają zmarszczki ( witaminy A i E, omega-3).
  6. Zmniejszają ryzyko nowotworów.
  7. Wspomagają rozwój płodu i dziecka.
  8. Wpływają pozytywnie na wzrok.
  9. Poprawiają zdolności umysłowe i poprawiają pamięć.
  10. Zapobiegają anemii.
  11. Zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy.
  12. Zapobiegają starczej demencji.

 

Gatunki, które występują w tych stawach to: KARP, AMUR, TOŁPYGA, LIN, SZCZUPAK, SANDACZ.

Nam udało się złapać jednego karpia.

Główne odłowy są wiosną, jesienią i zimą przed świętami Bożonarodzeniowymi. Najbliższy termin odłowów to 5-6 październik, wtedy możemy kupić świeżutkie, zdrowiutkie rybeczki.

My wracamy do szkolnej codzienności ale wkrótce nowa przygoda z hodowcą pszczół.

 

Więcej zdjęć, można obejrzeć TUTAJ