Projekt miód - druga podróż

Oferta dla gimnazjalistów na rok szkolny 2018/2019 - kliknij TUTAJ. Zapraszamy do "Czerwoniaka" !

Hej !!! Witamy !!!

 

Tym razem w niewielkiej miejscowości

Odwiedziłyśmy tam Państwa Krawczyków – doświadczonych pszczelarzy.

Bardzo życzliwi hodowcy przedstawili nam krok po kroku swoją pracę i ciekawie odpowiedzieli o hodowli pszczół. Na przykład z wosku wytwarzane są węza.

W każdym ulu mieści się około 17 półek (węzów), w których pszczoły wytwarzają miód.

Pan Jan zaczynał od dwóch uli. Po 30 latach ma ich 59, gdzie w niektórych domach mieszczą się dwie, a nawet cztery pszczele rodziny! Możliwe to jest dzięki rozmnażaniu się pszczół. Rodziny przenoszone są do nowego ula za pomocą rojnicy.

Pszczoły dokarmiane są o każdej porze roku mieszanką wody i cukru (1l wody + 1kg cukru). Zimą w każdym domku jest ok. 40°C.

Te małe, pracowite owady cierpią na chorobę zwaną warozą . Pod ich skrzydełkami zagnieżdżają się malutkie pasożyty. Aby zapobiec tej chorobie właściciele umieszczają w ulach 3 paski nasączone substancją unieszkodliwiającą pasożyty. Pszczoły ocierają się o nie likwidując "nieproszonych gości".

W odpowiednim stroju i przy użyciu podkurzacza do dymienia, uspokajają pszczoły, które pozwalają na ingerencję w ich domy i wyjmowanie węzów.

Od marca do września pozyskiwany jest półpłynny miód (najwięcej w czerwcu), poprzez odwirowanie węzów. Naturalne miody karmelizują po 2-3 miesiącach. Zaczynali od ręcznej wirówki.

Dziś posługują się nowoczesnym, skomputeryzowanym urządzeniem "miodarką", ułatwiającym pracę i oszczędzjącym czas ( wirówka wiruje 320 sekund, 4 węzy).

Dookoła gospodarstwa piękne lasy i łąki, pełne kwitnących kwiatów. Przez całe lato kwitną fioletowe kwiaty - facelie

We wrześniu kwitnie gorczyca, zaraz obok uli

Wokół nas latały setki pszczół, siadały nam na ubrania i żadna nas nie ugryzła. Były bardzo "gościnne". wink

 

MIÓD JEST EKSPLOZJĄ NATURALNEJ SŁODYCZY I PŁYNNYM ZŁOTEM NA ZDROWIE:

♥ wzmacnia serce, obniża ciśnienie

♥ wykorzystuje się go w leczeniu nerwicy naczyniowej serca, choroby wieńcowej oraz zespołu płucno-sercowego.

♥ koi nerwy, ożywia mózg, goi rany

♥ ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki

♥ sprawdza się jako kosmetyk cool

♥ zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia

♥ skraca czas trwania biegunek

♥ łagodzi skutki stresu

♥ pobudza trawienie i likwiduje zaparcia

♥ działa moczopędnie

♥ poprawia samopoczucie i nastrój, jest stosowany przy nerwicach, apatii, bezsenności, nadpobudliwości i wyczerpaniu nerwowym

♥ reguluje pracę wątroby i nerek

♥ działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego.

 

Jaki miód na schorzenia?

 

  • ♥ Akacjowy - zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych oraz schorzenia nerek i przewodu moczowego.
  • ♥ Lipowy – działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego. Stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności
  • ♥ Gryczany - przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Sprzyja tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek przy grypach. Zawiera dużo biopierwiastków.
  • ♥ Spadziowy - zawiera dużo białka, a tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Ze spadzi iglastej leczy nieżyt górnych dróg oddechowych.
  • ♥ Rzepakowy - stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby, nerek i przewodu moczowego.
  • ♥ Wrzosowy - znajduje zastosowanie w leczeniu prostaty.
  • ♥ Wielokwiatowy - stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym. Jak każdy miód ma właściwości lecznicze serca i przy chorobach przeziębieniowych.

(Źródło: http://www.poradynazdrowie.pl/miod-plynne-zloto.html)

PO CIEKAWE PRZEPISY: KLIKNIJ TUTAJ