Jesień w sadzie i ogrodzie - trzecia podróż

Oferta dla gimnazjalistów na rok szkolny 2018/2019 - kliknij TUTAJ. Zapraszamy do "Czerwoniaka" !

Cześć , to znowu my ! laughing

Dziś wybrałyśmy się na Targi Ogrodnicze „Jesień w sadzie i ogrodzie”, III Targi Leśne „Las i My” w Szepietowie.

Zachęcamy do odwiedzenia strony poświęconej Targom

Chodząc po targach natknęłyśmy się na stoiska z żywnością tradycyjną i EKO.

Nawiązując do naszej poprzedniej podróży , postanowiłyśmy poszukać stoisk z miodami.

Oto jedno z nich :

Miody pochodziły z Szostakowa , Dąbrowy Białostockiej i Sokółki. Rodzaje, jakie spotkałyśmy to : lipowy, wielokwiatowy, gryczany, rzepakowy,  ze spadzi iglastej z jodły, a nawet miody pitne, służące jako nalewki.

Natknęłyśmy się również na tradycyjne wyroby alkoholowe. Były to nalewki, wytwarzane z bardzo zdrowych owoców i ziół.

 

Zostałyśmy zaproszone przez sympatycznego, starszego Pana pochodzącego z Ostrołęki do rozmowy i bliższego zapoznania się z produkcją  nalewek, które  zostały wykonane w sposób tradycyjny (pogranicze Podlasia i Kurpi) .

Kolejnym przystankiem było pieczywo pochodzące z piekarni „Pani Danielewska’’ z Łomży.

Wyroby produkowane są z przedwojennych receptur. Nie kupisz ich w żadnej piekarni, wykonywane są jedynie na zamówienie dla konkretnych konsumentów.

Zatrzymałyśmy się również przy potrawach tatarskich

Jak widzicie wyglądały bardzo smacznie i zachęcały do spróbowania . Pochodziły one z Białegostoku i okolic . Wzrok przyciągały charakterystyczne dla potraw tatarskich nazwy, np. : czebureki czy soczewiaki.

Napotkałyśmy też Panów z Bukowiny Tatrzańskiej, którzy okazali nam góralską gościnność i uprzejmość J, częstując ciepłym oscypkiem z żurawiną.

Naszą uwagę przykuły również gigantyczne pigwy pochodząca z województwa łódzkiego

Znalazłyśmy naturalne zioła i przyprawy bez dodatku soli i konserwantów, które są korzystniejsze dla zdrowia niż te dostępne na sklepowych półkach .


Na targach oprócz wymienionych przez nas stoisk można było zobaczyć wiele innych :

Mięsne, cukiernicze, serowarskie i ogrodnicze .

Sery Korycińskie


Wracając z wyprawy spotkałyśmy regionalne tancerki ubrane w tradycyjne stroje ludowe. Dziewczyny z chęcią dały się namówić na wspólne zdjęcie. 

Atrakcją byli również grający Indianie.

 

Zachęcamy wszystkich do odwiedzania Targów. Dały mam wiele radości, poznałyśmy ciekawych ludzi i zobaczyłyśmy, że wbrew pozorom wokół nas można znaleźć zdrową żywność. Trzeba się tylko nią trochę zainteresować.

 

Dlaczego warto sięgać po żywność EKO ?

- zasobniejsza w związki pomagające zwalczać wolne rodniki chorób cywilizacyjnych

- zawierają antyoksydanty, czyli wszystkie niezbędne witaminy występujące w warzywach i owocach

- brak konserwantów, sztucznych barwników, nawozów, utleniaczy, utwardzaczy i innych substancji chemicznych

- obecność mikroflory i mikrofauny glebowej rozkładającej się, sprowadzając do ziemi wszystkie niezbędne makro i mikroelementy zapewniając optymalny i zrównoważony wzrost roślin